Home ProiecteInformat - Protejat Impozitul pe venit pentru lucrătorii sezonieri străini: Ce trebuie să ia în considerare angajatorii

Impozitul pe venit pentru lucrătorii sezonieri străini: Ce trebuie să ia în considerare angajatorii

by Erich Mocanu

Odată cu începerea sezonului de recoltare, mulți fermieri sunt dependenți de lucrători temporari. Acestea provin adesea din străinătate. Există mai multe opțiuni pentru impozitarea lucrătorilor sezonieri străini; În plus, trebuie respectate caracteristicile speciale ale legislației privind impozitul pe salarii.

Angajații străini care lucrează temporar doar în Germania, care nu au un loc de reședință aici și care nu stau în Germania mai mult de șase luni, sunt supuși impozitării limitate. Acest lucru se aplică multor lucrători din Europa Centrală și de Est.

Deducerea impozitului pe venit pentru lucrătorii sezonieri: cota forfetară sau impozitare individuală

Salariile lucrătorilor străini care recoltează care lucrează în Germania sunt, în general, impozabile și trebuie impozitate aici. Impozitarea are loc în mod regulat prin deducerea impozitului din salarii în funcție de caracteristicile fiscale personale ale angajatului. Alternativ, salariile pot fi, de asemenea, impozitate la o cotă forfetară. În majoritatea cazurilor, angajatorul plătește impozitul pe salariu forfetar.

Muncitori sezonieri străini: deducerea impozitului pe salarii de către ELStAM

Pentru angajații cu obligații fiscale limitate , inclusiv mulți lucrători sezonieri străini, funcțiile de deducere a impozitului pe salariu vor fi disponibile pentru prima dată începând cu 2020 . O condiție prealabilă pentru participarea angajaților la procedura ELStAM este alocarea unui număr de identificare. Cererea este în general depusă de angajat la biroul fiscal al angajatorului pentru sediul permanent. Alternativ, acest lucru poate fi solicitat de angajator dacă angajatul l- a autorizat să facă acest lucru.

Impozitul pe salariu forfetar pentru munca sezonieră: cerințe stricte

Alternativ, este posibil să se perceapă un impozit pe salariu forfetar. Pentru lucrătorii sezonieri din agricultură și silvicultură, acest lucru funcționează cu o rată de impozitare favorabilă de cinci procente (secțiunea 40a (3) EStG). Tariful forfetar este permis numai dacă lucrătorul temporar lucrează într-o afacere agricolă și forestieră , desfășoară doar activități tipice agricole și forestiere și:

  • nu lucrează pentru angajator mai mult de 180 de zile pe an calendaristic,
  • nu este specialist în agricultură sau silvicultură ,
  • desfășoară doar lucrări care nu au loc pe tot parcursul anului și
  • salariul pe oră nu depășește 15 euro .

Impozitul unic este suportat în mod regulat de angajator, dar poate fi transferat angajatului.

Pentru lucrătorii temporari și lucrătorii cu  fracțiune de normă în  afara agriculturii și silviculturii, impozitul pe salariu poate fi stabilit la o rată forfetară de 25 la sută , 20 la sută sau două la sută în anumite condiții . 

Muncă sezonieră: cazare și cazare fără taxe

Mulți muncitori sezonieri primesc pensiune și cazare gratuite de la angajatorul lor. Întrucât familia muncitorului sezonier locuiește adesea într-un loc diferit, în mare parte îndepărtat, iar muncitorul sezonier are un prim loc de muncă în sediul companiei angajatorului său, angajatorul poate compensa eventualele eliberări fără taxe, în conformitate cu principiile dublei menaj. Aceasta înseamnă că cazarea poate fi acordată salar fără taxe. În primele trei luni, angajații sezonieri au, de asemenea, dreptul la alocații de masă fără taxe. Cu toate acestea, este posibil ca acestea să fie reduse la zero atunci când sunt oferite mesele.

Sfat practic pentru lucrătorii sezonieri: rambursarea impozitului prin obligații fiscale nelimitate

Mulți lucrători sezonieri câștigă o mare parte din veniturile lor anuale în Germania. Angajații cu răspundere fiscală limitată care câștigă aproape tot venitul în Germania (cel puțin 90 la sută) pot solicita să fie tratați ca niște contribuabili nelimitați și astfel să beneficieze de beneficii personale. Aceasta include, de asemenea, posibilitatea de a solicita alocația pentru copii pentru lunile de muncă. 

Cererea de răspundere fiscală nelimitată poate fi deja depusă pentru procedura de deducere a impozitului pe salarii. Este necesară dovada cuantumului veniturilor străine de la autoritățile fiscale străine. Cu toate acestea, în aceste cazuri, o declarație fiscală trebuie să fie prezentată ulterior .

Exemplu: muncitor sezonier roman în Germania

Exemplu: un muncitor sezonier din Romania lucrează pe un câmp de sparanghel din sudul Germaniei în perioada 3 aprilie – 30 iunie și primește un salariu brut de 6.000 de euro.

Rezultat: El rămâne în Germania doar trei luni și, prin urmare, este supus unor impozite limitate. El nu depune un certificat de la biroul său fiscal din Romania care să ateste suma veniturilor sale. Prin urmare, este tratat ca un contribuabil limitat și este impozitat în funcție de clasa I de impozitare pe salarii. Angajatorul reține impozitul pe venit conform regulilor generale.

Sfat practic:  La sfârșitul anului, angajatul poate solicita o evaluare a impozitului pe venit. Cu un salariu anual de 6.000 de euro, din care se calculează suma forfetară pentru cheltuielile legate de venit în evaluare, există un impozit pe venit de zero euro. El primește în totalitate impozitul pe salariu plătit.

You may also like

1 cometarii

Calculul salariului minim pentru lucrătorii sezonieri - AEBS.org 14/03/2021 - 13:11

[…] pagina 3 0 cometarii 0 FacebookTwitterPinterestEmail […]

Lasă un comentariu