Potrivit guvernului federal, un medic ar trebui să vaccineze 69 de persoane pe zi împotriva Corona-19. Deci, medicul va avea 15 minute pentru fiecare pacient – pentru o conversație informativă și vaccinare. Nu foarte mult timp în care un pacient primește o întreagă încărcare de informații importante. FOCUS Online a vorbit cu Wolf-Dieter Ludwig despre ce puncte ar trebui să se adreseze medicului în acest scurt timp. Ludwig este președintele comisiei pentru Licențierea medicamentelor din Germania.
1. Cursul lui Covid-19
În primul rând, medicul trebuie să explice posibilul curs al Covid-19. Ce s-ar putea întâmpla dacă un pacient nu se vaccinează și se îmbolnăvește cu Covid-19! Ce proceduri sunt posibile! „Trebuie informați că este foarte posibil să se infecteze și să nu aibe simptome. Cine suferă de pneumonie severă poate ajunge sa fie ventilat, spune Wolf-Dieter Ludwig. „Și într-un anumit grup de risc s-ar putea chiar să se ajungă la deces”.
2. Riscurile vaccinării
În plus, pacientul trebuie să fie conștient de riscurile cunoscute anterior ale vaccinării înainte de a fi vaccinat. „Știm în prezent că efectele secundare sunt cele care sunt cunoscute din vaccinările împotriva altor boli virale”, raportează Ludwig. „Unii suferă de dureri de cap, febră, eventual frisoane sau durere la locul injectării. Niciuna dintre acestea nu are efecte secundare grave.”
Dar este, de asemenea, important să rețineți că nu se știe încă ce consecințe pe termen lung poate avea vaccinarea. „Trebuie să spunem clar că nu putem evalua siguranța pe termen lung în acest moment, deoarece perioada de observare este încă mult prea scurtă. De exemplu, cu vaccinul Biontech, au trecut în medie doar două luni după a doua vaccinare”, subliniază Ludwig.
3. Semnificația statistică a studiilor de vaccinare
Cât de semnificative sunt studiile efectuate până acum asupra vaccinurilor Covid-19? De asemenea, un medic trebuie să furnizeze informații despre acest lucru înainte de vaccinare. Studiul realizat de Biontech și Pfizer a inclus 43.448 de participanți. La 36.523 dintre aceștia, la momentul vaccinării nu a fost găsită nicio infecție existentă sau anterioară cu SRAS-CoV-2. 18198 dintre aceștia au primit noul vaccin și 18 325 un placebo ca control. Dintre cei vaccinați, opt au fost totuși infectati cu Covid-19. În grupul placebo au existat 162. Acest lucru are ca rezultat un efect protector de 95%.
„Rezultatele disponibile sugerează că vaccinarea poate preveni simptomele ale Covid-19”, explică președintele comisiei pentru Licențierea medicamentelor. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări. „Până acum știm relativ puțin despre modul în care persoanele care au un sistem imunitar slăbit si cum au reacționat la vaccinare – dacă produc de fapt suficienți anticorpi pentru a fi imuni. Și dacă anumite boli concomitente limitează eficacitatea vaccinării sau declanșează efecte secundare crescute . ” Aceste informații nu apar din comunicatele de presă și studiile companiilor.
4. Efectul pe termen lung al vaccinării
În prezent nu este clar cât va dura imunitatea la Covid-19. Sunt protejat împotriva Sars-CoV-2 pentru tot restul vieții mele după vaccinare? Studiile disponibile în prezent nu pot promite acest lucru, deoarece lipsesc datele pe termen lung. Nu este dramatic, spune Ludwig. Dacă imunitatea scade după unul sau doi ani, pacienții ar trebui să repete vaccinarea. Un rapel este necesar pentru multe vaccinări obișnuite. „În prezent sunteți vaccinat de două ori. Cu siguranță ați putea fi vaccinat din nou mai târziu dacă imunitatea dispare – aceasta se numește vaccinare de rapel.”
Prin urmare, protecția pe tot parcursul vieții nu este garantată. De asemenea, nu este clar dacă vaccinarea arată efectul dorit la persoanele în vârstă, spune Ludwig: „Cu persoanele peste 80 de ani trebuie să spunem: Nu știm dacă sistemul lor imunitar este încă atât de activ încât au suficient anticorpi și imunitate formează t-limfocite. „
De asemenea, s-ar putea ca vaccinul să nu acționeze împotriva tuturor mutațiilor Sars-CoV-2. Șeful Biontech, Ugur Sahin, presupune că vaccinul său va funcționa împotriva mutației descoperite recent în Marea Britanie, dar ce se întâmplă cu alte mutații? Wolf-Dieter Ludwig suspectează că vaccinarea în masă poate crește presiunea asupra virusului pentru a muta în continuare pentru a supraviețui: „Vaccinarea în masă poate determina virusul să-și schimbe caracteristicile pentru a se sustrage reacției sistemului imunitar”. Dar și asta este încă incert. El rezumă: „În prezent nu știm cât va dura imunitatea”.
Sursa: focus.de