Home Uncategorized Indemnizația de maternitate – Mutterschaftsgeld

Indemnizația de maternitate – Mutterschaftsgeld

by Erich Mocanu

Ce este Mutterschaftsgeld – Indemnizația de maternitate si in ce condiții se primește?

În Germania fiecare viitoare mama, beneficiază în perioada de sarcină (Schwangerschaft) de protecția a statului german (Mutterschutz). În fata angajatorul protecția începe din a 12-a săptămână de sarcină si are protecție împotriva concedierii, scutirea de munci grele, etc. Bineînțeles ca aceste protecții sunt valabile doar în cazul în care angajatorul a fost informat de către viitoarea mama de situația sa. În unele cazuri medicul ginecolog împreună cu medicul de medicina muncii poate decide chiar interzicerea totală a activității.

erich-mocanu-sustinere

Care este perioada in care am interdicție de a muncii?

6 Săptămâni înainte de data nașterii estimat de medic si 8 săptămâni după naștere. In total mama este scutita de la munca pentru o perioada de 99 de zile (14 săptămâni). Daca nașterea este mai devreme de data estimata de medic sau nașterea de gemenii, perioada de după naștere se poate prelungi la 12 săptămâni.

Câți bani primesc?

In aceasta privință va rugam sa citiți cu atenție următoarele mențiunii:

1. Viitoarea mama este asigurata medical prin munca.

Pentru a primi aceasta indemnizație/ajutor este necesar sa depuneți cu minim 7 săptămâni înainte de naștere, o cerere la casa dumneavoastră de asigurare medicala. Asigurarea va anunța angajatorul si îl va înștiința ca asigurarea va plăti către dumneavoastră suma de 13,00 euro pe zi (390,00 €/lunar). Restul de bani pana la salariu mediu net pe ultimele trei luni, vor fi plătiți de angajator.

Exemplu: Viitoarea mama este angajata si are un salar mediu pe luna de 1000,00 €/net.

33,33 Euro pro Tag: venit net pe zi inainte de nastere

13,00 Euro pro Tag: Mutterschaftsgeld din partea casei de asigurare medicala

20,33 Euro pro Tag: Arbeitgeberzuschuss din partea angajatorului

In total (Casa de asigurare medicala plus angajator) primiti pe zi 33,33 Euro Mutterschaftsgeld. Aceasta suma primiti pentru o perioada de 99 de zile si este in TOTAL 3.299,67 Euro Mutterschaftsgeld.

2. Viitoarea mama este asigurata prin familie sau privat.

In acest caz nu mai este casa de asigurare medicala răspunzătoare ci Bundesversicherungsamt. De la ei primiți doar 210,00 euro o singura data. Cererea împreună cu adeverința de la medic trebuie depusa direct la Bundesversorgungsamt. In unele cazuri, daca mamele au fost asigurate privat, trebuie luat contact cu asigurarea medicala privata si întrebat, de ce documente au ei nevoie.

3. In cazuri fără venit sau venituri prea mici.

Contactati JobCenter, Sozialamt din Primaria dumneavostra dar si organizatiile civile cum este Caritas, Diakonie,etc. Ele va pot ajuta cu unele lucrusrii cat si cu bani.

Unde pot gasi formularele necesare sau un calculator?

Cererea online: https://onlineantrag.mutterschaftsgeld.de/OnlineAntragMGS

Adeverință de la angajator: https://www.bundesamtsozialesicherung.de/fileadmin/redaktion/Mutterschaftsgeld/20200603_Bescheinigung_ueber_eine_Beschaeftigung.pdf

Calculator Online: Mutterschaftsgeld Rechner: https://www.elterngeld.net/mutterschaftsgeldrechner.html

You may also like

Lasă un comentariu