Home Blog Vizita pe plantația de Sparanghel la Rain am Lech

Vizita pe plantația de Sparanghel la Rain am Lech

by AEBS.org

Buna seara,

erich-mocanu-sustinere

ieri 19.04.2020 am fost contactat de o persoana ce este în Berlin pe străzi ce caută ajutor. In calitate de reprezentant al organizației AEBS am început cercetările și asupra locului unde a lucrat, astfel am ajuns la firma din Rain am Lech.

Am luat legătura telefonic si cu alți muncitori sezonieri de pe plantație iar aseară la ora 20:00 am plecat către aceștia.

Întradevăr pana la orele 00:00 s-a muncit in hala de sortare iar lângă la aproximativ 30 m unde se afla containerele de cazare, era muzica si voie buna.

https://youtu.be/9KTB-EJbs2k

Dimineața la ora 5:45 sezonieri s-au îndreptat spre autobuze pentru a pleca pe plantație.

La orele 8:00 m-am prezentat la birou căutându-l pe Administratorul companiei ce a fost foarte deschis unei discuții.

Despre băiatul “Iulian” de la Berlin, am reușit sa aflu ca a avut o disputa cu colegii după care a părăsit incinta.

Administratorul dn. Johann A. mi-a predat Cartea de Identitate al lui Iulian, închiderea salariala cât și lucrurile personale ce le-a lăsat acolo când a părăsit locația.

După închiderea salariala a reieșit ca Iulian mai avea o datorie fata de Angajator, de 8 EURO. Aceasta datorie ii revine după ce a încasat mai mult avans decât orele muncite. Si totuși angajatorul auzind despre situația in care se afla acum, i-a oferit 100,00 euro pentru avea bani de trai.

Toate lucrurile: Bani, Hainele, CI cât și fluturașul de salar, le-am trimis astăzi prin UPS către Ambasada României din Berlin.

In legătura cu ceilalți sezonieri, angajatorul nu a concediat pe nimeni ci sezonierii încalcă articolele contractului, refuzând sa iasă la lucru. Chiar mai mulți dintre cei plecați, și-au găsit foarte repede altceva de lucru.

La cererea mea de a vedea condițiile de trai, mi s-a arătat chiar camera lui Iulian si am constatat ca este curat, dezinfectat și minimum de confort ce are nevoie un om sa se odihnească.

Erich Mocanu

Fondator și Reprezentant AEBS

In final, dorim sa menționăm încă un lucru. In discuția avuta cu Iulian, a confirmat ca dorește sa primească salariul complect pe toată perioada cât a fost în acea firma pentru ca nu este vina lui ca nu avea de munca și trebuia sa stea în baraca.

DA, intradevar exista unele drepturi și obligații din partea ambelor parți (angajator – muncitor), doar ca acest lucru trebuie analizat cu atenție și nu prin telefon. Tot o data, l-am rugat ca prim pas, sa ne trimită contractul de munca și restu de informații pe care le deține, precum câte ore a muncit exact, de ce nu a muncit mai mult, etc.

You may also like

Lasă un comentariu